Miksuję kilka składników i dorzucam owoce. To idealne, szybkie ciasto na co dzień
Jakie ciasto jest najszybsze do przygotowania? Moim zdaniem wcale nie to bez pieczenia, a ciasto ucierane. Raz-dwa się je miksuje i można je jeść od razu po upieczeniu. Ciasto bez pieczenia trzeba natomiast po przygotowaniu wstawić na kilka godzin do lodówki, by składniki się poprzenikały. A teraz, w sezonie na aromatyczne owoce, aż się prosi, by z ich dodatkiem upiec coś pysznego.
Jaki tłuszcz dodać do ciasta ucieranego?
Do ciasta ucieranego można dodać masło lub olej. Każdy z tych tłuszczów ma swoje zalety. Masło dodaje ciastu przyjemnego smaku i sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. Olej jest zdrowszy, bo nie zawiera cholesterolu i przedłuża świeżość ciasta. To dlatego, że zwiększa jego wilgotność. Poza tym ciasto na oleju robi się szybciej, bo miesza się go tylko z pozostałymi składnikami. Masło zaś wymaga utarcia na puszystą masę z cukrem i jajami.
Jak zrobić szybkie ciasto ucierane z owocami?
Przygotowanie ciasta ucieranego zaczynam od umycia i osączenia owoców. Teraz miksuję jajka z cukrem na puszystą masę i dodaję do nich kefir i olej. Kefir też wspaniale wpływa na smak ciasta, bo świetnie przełamuje jego słodycz. Na końcu składniki krótko mieszam z mąką i proszkiem do pieczenia. Łączę je też z częścią owoców. Resztą borówek posypuję zaś ciasto znajdujące się już w formie.
Przepis: Ciasto ucierane z borówkami
Szybkie ciasto z owocami dobre na każdy dzień
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- ½ szklanki oleju
- 3/4 szklanki kefiru lub maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- ok. 1,5 szklanki borówek amerykańskich
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Czynności wstępneBorówki przebierz, opłucz, osącz. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza.
- Miksowanie składnikówJajka zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Krótko zmiksuj z kefirem i olejem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszaj. Dodaj połowę owoców, wymieszaj.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię. Posyp je pozostałymi owocami, lekko je wciśnij. Piecz 40-45 minut. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Jak udekorować ciasto ucierane?
Ciasto ucierane z owocami nie wymaga specjalnych dekoracji. Warto je jednak oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie wymieszanym z cukrem waniliowym. Jeśli chcecie zwiększyć wilgotność tego ciasta, możecie je po wystudzeniu posmarować serkiem homogenizowanym wymieszanym z odrobiną cukru. Takie ciasto trzeba jednak przechowywać w lodówce, bo serek szybko się psuje.